Sublimatie op textiel: wat zijn de voordelen voor sportkledij?

Sublimatie wordt steeds populairder om textiel te bedrukken.

En met reden! Het is erg duurzame manier van printen die oneindig veel mogelijkheden biedt – voor jou én de drukker. Maar wat is sublimatie printen? Wat zijn de voordelen? En hoe gaat alles in z’n werk?

 

In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht en beantwoorden we volgende vragen:

 • Sublimatie, de beste drukwijze voor textiel
 • Op welke materialen kan je sublimeren?
 • Wat zijn de benodigdheden om van start te gaan?
 • Het proces: hoe krijg je het beste resultaat?
  • Ontwerpen
  • Printen
  • Bedrukken
 • Waarom sublimeren voor sportkleding?

Sublimatie, de beste drukwijze voor textiel.


Traditionele printtechnieken, zoals zeefdruk, worden steeds vaker aan de kant geschoven. Wie kleding en andere textiel wil bedrukken, kiest al snel voor digitale technieken zoals sublimatie. Dat is een techniek waarbij een hittegevoelige inkt verwarmd wordt tijdens het drukken. Daardoor gaat de inkt verdampen en zich vastzetten in de vezels van het textiel.

 

Dat chemisch proces, waarbij de inkt en het materiaal één worden, heeft heel wat voordelen:

 

 • Uitstekende kwaliteit! De inkt wordt één met de structuur van het materiaal, waardoor je kleding niet vervaagt in de was en geen scheurtjes vertoont. Zeker voor textiel dat geregeld uitgerekt wordt, zoals sporttruitjes tijdens het sporten, is dit ideaal.

 

 • Ook de levendige kleuren worden goed bewaard, zelfs na meerdere wasbeurten. Je kan je sportshirts en ander textiel dat je laat bedrukken dus erg lang dragen!

 

 • De sublimatietechniek biedt oneindig veel mogelijkheden op vlak van design en prints. Personalisatie wint aan populariteit in iedere sector. Denk maar aan gepersonaliseerde sportshirts, cadeaus, mokken, interieur, schoenen en alle andere spullen op maat.

 

 • Een kostenefficiënt productieproces voor de drukker. De toestellen zijn erg flexibel en de sublimatietechniek heeft kortere productieruns dan de zeefdruk, waardoor het erg geschikt is om kleinere oplagen of individuele sporttruitjes te bedrukken.

Op welke materialen kan je sublimeren?


Sublimatie is een techniek die je vooral gebruikt wanneer je gepersonaliseerde kleding wil laten bedrukken, maar het kan ook op andere materialen en textiel gebruikt worden. Vlaggen, polsbandjes, interieurdecoratie, puzzels, fotocadeaus, mousepadden, teenslippers, mokken en vinyl zijn slechts enkele voorbeelden van materialen waarop sublimatie mogelijk is.

 

En ook op hout, aluminium, metaal en keramiek kan je de sublimatietechniek gebruiken, op voorwaarde dat je de materialen eerst voorziet van een polyester coating of sublimatie flex. Deze tussenlaag is belangrijk, want bij sublimeren bedruk je best op minstens 65% polyester.

field-design-basketball-tenue

Wat zijn de benodigdheden om van start te gaan?


Om aan sublimatie te doen, zijn er enkele essentiële benodigdheden:

 

 • Een sublimatie printer, nieuw of tweedehands, met software die geschikt is om te sublimeren en cartridges met sublimatie inkt.
 • Sublimatiepapier of transferpapier dat veel inkt absorbeert en snel droogt. Het is erg belangrijk dat het papier inkt vrijgeeft bij hitte, vlak blijft en niet golft na het printen.
 • Transferpers of hittepers met hittebestendige tape en bijbehorende hulpmiddelen.
 • Een artikel om te sublimeren, zoals een voetbalshirt of hockeyshirt. Je kiest best voor 100% polyester, want zo vermijd je dat het krimpt wanneer het verhit wordt.

Sublimeer je niet op textiel? Dan heb je ook een sublimatiecoating of flex nodig

Van design tot bedrukking: welk stof kies je best voor je jersey?


Je hebt zelf of met een leverancier een ongelooflijk cool design ontworpen en wil graag je voetbalshirts of hockey shirts laten bedrukken. Awesome! Maar op welke stof laat je je ontwerp drukken?

Kies zeker voor kwalitatieve, duurzame materialen en werk samen met een betrouwbare leverancier die hoogwaardige sportkledij aflevert. Een goede optie is 100% polyester, want dat is een lichte stof die goed ademt. Polyester sporttruitjes reguleren lichaamswarmte, voeren het zweet goed af en drogen snel. De beste keus dus voor een sporter die graag wil knallen tijdens de volgende match.

De drukwijze bepaalt de kleur en langdurigheid van je shirt


Wie teamkleding laat bedrukken, moet ook aandacht besteden aan de techniek waarmee je shirt bedrukt wordt. Je wil immers niet dat je unieke sporttruitjes al vervagen na amper 10 keer wassen.

 Enkele drukwijzen die een goede kwaliteit voor sportshirts kunnen waarborgen:

 • Zeefdruk, waarbij per kleur een zeef op textiel aangebracht wordt. Goed voor grote oplagen.

 • Digitale transfer om logo’s en nummers via een snijplotter en hittepers aan te brengen.

 • Borduring om logo’s op textiel te plaatsen via een borduurmachine.

 • Sublimatietechniek, waardoor de inkt zich gaat vastzetten op de vezels van je sporttruitjes.

FIELD maakt bewust gebruik van de sublimatietechniek omdat dit voor het meest langdurige resultaat zorgt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de zeefdruk of digitale transfers, zitten de kleuren en inkt dieper verwerkt in het textiel van de teamkleding die je laat bedrukken.

Hoe dat precies werkt? De inkt, die hittegevoelig is, wordt verwarmd met een drukpers en verandert in een gasvormige stof. Doordat de inkt verdampt tijdens het drukken, zet het zich vast in de vezels. Het resultaat? Sportshirts waarbij de kleuren langer standhouden en er nog steeds goed uitzien wanneer ze uit de was komen.

 

Het proces: hoe krijg je het beste resultaat?


Sublimatie op kleding werkt het best wanneer je een lichtgekleurd textiel van minstens 65% polyester gebruikt. Werk je met andere materialen of op donkergekleurd katoen? Dan kan je niet meteen sublimeren wanneer je ontwerp klaar is, maar moet je nog een extra tussenstap voorzien: printen op een folie of polyestercoating, ook wel de sublimatie flex genoemd.

 • 1. Ontwerpen
 • 2. Printen
 • 3. Bedrukken

De eerste stap in het sublimatieproces is het ontwerp. Hoe wil je dat je sporttruitjes, mokken, interieurdecoratie en andere leuke gadgets er gaan uitzien? En wie creëert het design? Dat kan je zelf doen, want er bestaat speciale software op de markt waarmee je zelf je prints digitaal kan ontwerpen. Of je kan het uit handen geven voor een professioneel resultaat.

 

Bij FIELD Sportswear geloven we sterk in de kracht van een eigen in-house design team en helpen we sporters en sportclub om sporttruitjes met een uniek design te creëren die volledig aansluit bij hun identiteit en wensen. Hoe we dat precies doen? We vertrekken steeds van een wit blad en stellen enkele vragen om een idee te krijgen waar jij naar op zoek bent.

 

Wil je de sublimatietechniek gebruiken op donkere textiel, katoen en andere materialen? Dan kan je niet meteen bedrukken na je ontwerp, maar moet je nog een extra stap ondernemen: de sublimatie flex. Dit is een extra coating waar je in spiegelbeeld je ontwerp op gaat printen. Daarna snijd je het ontwerp uit en – voilà – je transfer is klaar om op je truitje te bedrukken!

 

Wees je er wel van bewust dat het de transfer is die op het textiel terecht komt en dat je truitje dan minder wasbaar is dan een shirt dat voor 100% uit polyester bestaat. De inkt trekt de inkt niet zo goed in het textiel en het kan eventueel scheuren of afgaan tijdens het wassen.

Voor een professioneel resultaat werk je best met een partner die de kneepjes van het sublimatievak onder de knie heeft. Het bedrukkingsproces ziet er als volgt uit:

                                                                                   

 1. Is je ontwerp klaar? Dan wordt je afbeelding in spiegelbeeld geprint, al dan niet via de sublimatieflex. Een goede sublimatieprinter heeft daar de geschikte software voor.
 2. Neem wat hittebestendige tape en plaats de print op het textiel dat je wil bedrukken.
 3. Plaats je transfer onder de hittepers en leg er een aantal vellen sublimatiepapier op. Zo voorkom je dat er tijdens het sublimeren bubbels verschijnen op je materiaal.
 4. Stel de juiste temperatuur, tijd en drukinstellingen in en je printer gaat aan het werk! De inkt wordt verhit, waardoor het verandert in een gasvormige toestand en zich gaat vastzetten in polyester. Het ontwerp maakt nu deel uit van je outfit of artikel!
 5. Is de transferpers klaar? Verwijder dan het sublimatiepapier van het bedrukte artikel.
 6. Enjoy your new product: mokken, vinyl, teenslippers, fotocadeaus, sporttruitjes, …

Waarom sublimeren voor sportkleding?


Wanneer je textiel wil bedrukken, is sublimatie vaak het topalternatief. En dat geldt dubbel zo hard voor sporttruitjes! Door de uitstekende kwaliteit en duurzaamheid, ongeacht hoeveel keer je het wast, kan je als sporter gewoon doen wat je het beste doet: méér sporten! En dankzij de vele personalisatiemogelijkheden van de techniek word je zo de ster van het veld.

 

What are you waiting for?